Tippek/tanácsok

Fényáteresztő függönyök

A fényátersztő függönyöknek két fő, ismert típusa van, az organza és a voile, őket követik ezek keveréke.

Az organza anyaga 100%-ban áterszti a fényt, színtől függetlenül. Üvegszálas szövésének köszönhetően könnyebben gyűrődnek és sérülékenyebbek is, de csillogásuk mindenért kárpótol.

A voile anyag sűrűbb szövésének köszönhetően kevésbé fényáteresztő, olyan lakásokba ajánljuk, ahol egy fényátersztő függönnyel szeretnének elbújni a kíváncsi tekintetek elől és nagy terek, illetve ablakok állnak rendelkezésünkre.

 

Sötétítő függönyök

A sötétítő kiválasztásakor tekintetbe kell vennünk, hogy valóban sötétíteni szeretnénk, vagy csak dekor jelleggel használnánk. Dekor esetén kisebb az anyagszükséglet, így akár egy egészen exkluzív anyagot is választhatunk, mivel csupán díszítő funkciót tölt be a függöny. Sötétítés esetén is két választásunk van. A legtöbb anyag, színtől függően a fény 25-75%-át visszaverik. De mi van akkor ha én teljes sötétséget szeretnék? A gyártók erre is gondoltak.

Kifejlesztették az úgynevezett black out anyagot, amely a fény 100%-át visszaveri és nem utolsó sorban hőszigetelő is, így nemcsak a későn kelőknek és a mozihatást kedvelőknek áldoz, hanem a fűtésszámlát is megrövidítheti, hiszen a függöny télen fűt, nyáron hűt. És ráadásul nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk miatta. Napjainkban már ez is kapható a szivárvány minden színében, korosztályonként változó mintákkal és motívumokkal. Ha több évre előreláthatóan szeretnénk megválasztani a függönyt, akkor érdemesebb a black outot választani a vászonhatású, szintén fényvisszaverő hatású natúr sötétítőkkel szemben, mivel a nap a black out függönyökre nincsen káros hatással, míg a natúr anyagot két nyár elteltével sajnos a nap foga megrágja, fakóvá és színtelenné válhat.

Néhány extra jó tanács. Habár az áruházban kapható kész függönyök ára igen kedvező, ez minőségükben is megmutatkozik. Nem ritka ezeknél a függönyöknél a szálhiba, az erős fakulás és a kezelhetetlenség, ezért ha tehetjük, inkább vágassuk a függönyt, mint csomagoltat vegyünk. A kisebb szalonok nemcsak árban, de minőségben is felülmúlják a nagyobb cégeket.

 

Kiválasztás

Mielőtt új textíliákat vinnénk otthonunkba, gondoljuk át: mi lesz a közeljövőben változtatva? Ha festés hamarosan esedékes, várjuk meg, míg a falra kerül a szín, csak aztán döntsünk a textilekről. Kanapé vagy tapéta csere esetében is várjuk ki a végét, a függönyöket csak az utolsó pillanatban válasszuk ki.

Ha lakásunkban már uralkodik egy szín, el kell dönteni: erősíteni vagy tompítani szeretnénk-e azt? Ha nem tudunk dönteni, mi szívesen segítünk Önnek, ha kéri, meglátogatjuk és tanácsot is adunk, így már a méretlevétellel sem kell bajlódnia.

 

Méretvétel

Mielőtt függönyvásárlásba vágjuk a fejszénket, ha nem szeretne helyszíni felmérést, hozza el magával a pontos adatokat.

       Amit le kell mérni:

  • a karnis hossza,
  • a karnis és a padló közti távolság,
  • ha széles párkány vagy radiátor van az ablak alatt, az attól való távolságot is jegyezzük fel.

 

Tisztítás

Fényáteresztő függönyeink mindegyike gépben is mosható, 30-40 ºC fokon, legalacsonyabb centrifugával kell mosni, és ha tehetjük, szabadban szárítsuk. Ha erre nincs lehetőség, tökéletesen megfelel a ruhaszárító is, minél szélesebbre hajtogatva, minél nagyobb felületen szárítsuk.

De ha mindezzel nem szeretnénk bajlódni, hozza el hozzánk függönyeit és mi kedvező áron, max. 5 munkanap alatt megtisztítjuk és ki is vasaljuk azokat.

webáruházak készítése

ANIKÓ függöny, karnis és lakáskiegészítő © 2024